Instagram Kuali Trending kuali.trending pics

Kuali Trending
@kuali.trending

  • 50Media
  • 250Followers
  • 314Followings

Kuali Trending Salam semua!!!!! Admin jejalan cari resepi, tetiba nampak resepi air n

  • 06.01.2018 19:15
  • 0

Salam semua!!!!! Admin jejalan cari resepi, tetiba nampak resepi air ni... terliur kot!!!! Jom try!!! BELIMBING BULUH ASAM BOI BAHAN-BAHAN **************** Belimbing buluh Asam boi Air panas (untuk rendam asam boi & gula) Air masak secukupnya Gula Ais Kredit Resepi : Rosehayati

Kuali Trending Hai semua!!!! Admin paling suka congo bars!! Terjumpa resepi mudah ni.

  • 24.11.2017 05:02
  • 0

Hai semua!!!! Admin paling suka congo bars!! Terjumpa resepi mudah ni.. Jom try!!!!! Resepi Congo Bars Bahan-bahan: -.250g mentega - 200g gula perang - 3 biji telur - 1 sudu kecil esen vanilla - 2 3/4 cawan tepung serbaguna - 1 sudu kecil baking powder - 1/2 cawan cip coklat Cara-cara: 1. Pukul gula perang dan mentega. 2. Masukkan telur satu persatu. Gaul. 3. Masukkan esen vanilla. Gaul. 4. Masukkan tepung serbaguna dan baking powder. Gaul. 6. Masukkan cip coklat. Gaul. 7. Masukkan ke dalam loyang dan ratakan. 8. Tabur lebihan cip coklat.  9. Bakar 40 minit dengan suhu 180°C. 10. Siap untuk dihidang! Kredit to @seismikmakan

Kuali Trending Wahhhhh... menarik nih... admin jumpa resepi sehat and sedap ini.. Dra

  • 16.11.2017 05:56
  • 0

Wahhhhh... menarik nih... admin jumpa resepi sehat and sedap ini.. Dragon fruit crepe BAHAN Untuk adunan crepe: 225gm buah naga 187gm tepung erbaguna 50gm gula pasir 1/2tsp garam 358 ml-473 ml susu 4biji telur besar 1tbsp esens vanila Minyak Untuk whipped cream: 225gm keju mascarpone 100gm gula pasir 473 ml krim putar 1 biji vanila segar Cara-cara Buah naga: 1. Potong buah naga, memanjang. Kisarkan buah naga sehingga menjadi jus. 2. Tapiskan jus buah naga. Buang biji. (Harusnya menghasilkan 1 gelas jus buah naga.) 3. Dalam mangkuk besar, campurkan tepung, gula dan garam. 4. Dalam mangkuk lain, campurkan jus buah naga, susu, telur dan esen vanilla. 5. Perlahan tuangkan campuran basah ke dalam campuran kering dan aduk rata. Jika terlalu kental, tambahkan susu. 6. Ratakan minyak dalam non-stick pan. Panaskan pan di atas api sedang dan masukkan 2-3tbsp adunan. 7. Dengan cepat, ratakan adunan ke seluruh pan. Masak sampai bahagian hujungnya agak kecoklatan dan bahagian tengahnya mengering. 8. Pindahkan crepe ke piring hingga sejuk sepenuhnya. 9. Terus masak crepes sampai semua adunan habis. Whipped cream mascarpone: 1. Dalam mangkuk standing mixer, masukkan mascarpone dan gula, gaul sedang sehingga rata, gosok ke bawah sisi mangkuk jika perlu. 2. Seterusnya, masukkan whipped krim dan vanilla. Dengan kelajuan rendah, gaul krim sampai mengental, lalu tingkatkan kelajuan ke sedang-tinggi sampai kaku. Menghias kek: 1.Lapiskan crepe dengan whipped cream dan ulang langkah ini sehingga habis semua lapisan crepe. 2. Salut seluruh kek coklat crepe dengan whipped cream. Sedia dihidangkan Kredit to @tastemadeindonesia

Kuali Trending Japanese Baked Cheese TartNah.. x sanggup admin nak tgk lama2.. syah

  • 14.11.2017 10:34
  • 0

Japanese Baked Cheese Tart Nah.. x sanggup admin nak tgk lama2.. syahdu.. Bahan-bahan: 1 biji Telur (suhu bilik) 15g + 15g Gula 100g krim keju 50ml Heavy krim 1 sudu teh Jus lemon 6 biji Kulit Tart 1 biji telur 1 sudu teh air Cara membuat 1. Asingkan telur putih dan kuning . Tambah 15g gula ke putih telur dan pukul sehingga ringan seperti meringue.. 2. Letakkan keju krim dan baki gula dalam mangkuk lain dan pukul..Masukkan kuning telur, heavy krim, jus lemon dan kacau hingga menjadi halus. 3. Campurkan (2) meringue (1), dan balik-balikkan adunan dengan spatula getah. 4. Tuangkan adunan ke dalam kulit tart dan sapukan telur kuning yg di campur kan dengan sesudu air.. 5. bakar selama 15 minit pada 200 ℃ pembakar ketuhar, apabila keperangan di permukaan, selesai! By Tasty Japan

Kuali Trending Hai semua!!!!! Ingat tak hari tu admin ada share buat ayam goreng kepc

  • 14.11.2017 07:24
  • 0

Hai semua!!!!! Ingat tak hari tu admin ada share buat ayam goreng kepci! Hari ni kita buat cheesy wedges lak! Resepi Cheesy Wedges Ala KFC Jom try!! BAHAN-BAHAN 4 biji kentang – Kalau tak nak kupas kulit pun tak mengapa. Tapi, pastikan ianya dibasuh bersih ya. Mixed herbs Lada sulah Garam Tepung jagung (boleh juga guna tepung goreng serbaguna Bestari) cheezy-wedges-3 CARA-CARA 1. Potong Kentang Pertama sekali, potongkan kentang dalam bentuk wedges. 2. Kukus Kemudian, kukuskan kentang supaya agak-agak lembut. Lebih kurang dalam 5-7 minit. 3. Gaulkan Mixed Herbs Selepas dikukus, keluarkan dan letak dalam mangkuk. Tabur mixed herbs, lada sulah dan garam. Ini jenama yang saya gunakan. Nak gunakan jenama lain pun boleh. Gaulkan biar sebati. 4. Taburkan Tepung Jagung Seterusnya, taburkan pula tepung jagung. Gaul sebati. 5. Goreng Goreng tenggelam dalam minyak hingga kekuningan dan garing. Apabila siap, bolehlah dihidang bersama sos cili atau sos cheesy. Di bawah ini adalah cara membuat sos cheesy homemade. CARA BUAT SOS CHEESY HOMEMADE Berikut adalah bahan dan cara membuat sos cheesy homemade yang boleh anda cuba. BAHAN-BAHAN 3-4 sudu makan mentega / marjerin 250ml susu segar / susu cair 1 sudu makan tepung gandum yang diayak 1 kiub pati ayam 6 keping keju biasa sedikit serbuk lada hitam & lada putih sedikit pewarna kuning (optional) CARA-CARA 1. Panaskan Bahan Mula-mula, cairkan mentega. Kemudian masukkan susu dan tepung gandum. Kacau sehingga tepung sebati. 2. Masukkan Kepingan Keju Masukkan pula kepingan keju, kiub pati ayam dan serbuk lada. Kacau sebati hingga masak. Pewarna kuning boleh ditambah untuk menaikkan warnanya. 3. Siap Pastikan sos tidak terlalu pekat atau terlalu cair. Agak-agak dah sesuai, boleh tutup apinya dan terus dihidang bersama kentang wedges tadi. Tambah mayonis pun sedap. * Kalau nak lagi mudah, gunakan terus serbuk cheese segera. Cuma ambil 3 sudu besar serbuk ini dan bancuh dengan air panas. Kacau-kacau hingga ia menjadi sos. Kredit to @seismikmakan

Kuali Trending Hai semua!! Jalan-jalan dekat fb hari ini, Jumpa pulak resepi ringkas

  • 14.11.2017 01:36
  • 0

Hai semua!! Jalan-jalan dekat fb hari ini, Jumpa pulak resepi ringkas dari Seminit Resepi Murtabak Cheese!!!! Jom try! Murtabak Cheese Bahan-bahan: paratha 250 gram daging kisar 1/2 biji bawang besar 1 sudu rempah kari 1/2 sudu rempah beriyani daun sup telur mozarella cheese Cara penyediaan: Langkah 1 Tumis bawang besar hingga naik bau, kemudian masukkan rempah kari dan rempah beryani Langkah 2 Apabila sudah pecah minyak, masukkan daging kisar. Perasakan dengan garam dan gula Langkah 3 Dalam bekas lain, kacau telur bersama inti daging yang kita sudah masak tadi. Masukkan daum sup dan sedikit cheese Langkah 4 Ambil beberapa keping kulit popiah, dan balutkan dengan inti murtabak. Taburkan cheese di atas sebelum kita lipat kulit popiah Langkah 5 Goreng hingga masak. Sedia dihidang Kredit kepada @seminitresepi

Kuali Trending Hai semua!!! Minum petang hari ni kita buat kuih koci nak! Admin nak s

  • 12.11.2017 12:57
  • 0

Hai semua!!! Minum petang hari ni kita buat kuih koci nak! Admin nak share resepi ringkas kuih koci dari page Seminit Resepi... Jom try!!! Bahan-bahan Bahan-bahan pulut 
140 gram beras pulut hitam (kisar jadi tepung) 
250 gram tepung pulut 
Sedikit garam 
500-600 ml air Bahan dadih 
500 ml santan pekat 
500 ml air 
70 gram tepung beras 
Garam Bahan inti 
200 gram gula melaka 
250 ml air 
500 gram kelapa muda 
2 sudu tepung pulut 
Pandan 
Garam Cara penyediaan Langkah 1 Kisar halus beras pulut hitam supaya menjadi tepung dan tapis.
 Langkah 2 Satukan bahan-bahan dan gaul sehingga tepung tidak melekat di tangan.
 Langkah 3 Di dalam periuk, satukan santan dan air. Masukkan tepung beras yang dilarutkan bersama sedikit air. Apabila pekat, masukkan garam.
 Langkah 4 Untuk buat inti, cairkan gula melaka bersama air, dan masukkan tepung pulut dan pandan. Kemudian masukkan kelapa muda. Masak hingga kering.
 Langkah 5 Untuk membalut kuih koci, daun pisang hendaklah disapu minyak terlebih dahulu. Ambil adunan tepung dan letakkan inti kelapa di tengah-tengah.
 Langkah 6 Celupkan adunan yang sudah diletak inti kedalam dadih santan. Lalu letakkan di tengah-tengah daun pisang tadi. Balut kuih kemas.
 Langkah 7 Kukus selama 20 minit atau sehingga kuih masak. Sedia dihidang Kredit to @seminit_resepi

Kuali Trending Hai semua!!!! Hari ini admin nak share resepi sup.. sup ni faveret ana

  • 12.11.2017 08:07
  • 0

Hai semua!!!! Hari ini admin nak share resepi sup.. sup ni faveret anak masa demam... simple je sup nya... Egg Drop Soup! Jom try!!! Bahan-bahan: - 2 biji telur - 1 sudu kecil tepung jagung - 2 cawan stok ayam - 1 sudu besar minyak bijan - Tepung jagung (dibancuh dengan air) - 1 sudu kecil garam - Daun bawang (jika mahu) Cara-cara: 1. Gaul telur dengan 1 sudu kecil tepung jagung. 2. Di dalam periuk, panaskan stok ayam dan minyak bijan. 3. Masukkan bancuhan tepung jagung dan biar mendidih. 4. Tuang adunan telur perlahan-lahan dan teruskan mengacau. 5. Masukkan garam dan kacau. 6. Siap untuk dihidang! Tabur dengan daun bawang jika mahu. Kredit to @seismikmakan

Kuali Trending Salam semua!Hari ini admin nak masak special sket! Jom try!Cendawa

  • 11.11.2017 14:31
  • 0

Salam semua! Hari ini admin nak masak special sket! Jom try! Cendawan sumbat! Bahan-bahan 24 cendawan putih besar 350gm kepingan isi ketam 4 tbsp bawang cincang 1 tsp sawi kering 2 cawan keju parmesan dicincang 1 cawan serbuk roti 1 tbsp daun pasli dicincang halus 1/8 tsp serbuk lada cayanne 1/8 tsp serbuk lada hitam 1/2 tsp garam bawang putih 1biji telur, dipukul 3 sudu besar mayonis 1/2 cawan mentega unsalted, cairkan Daun sup halus dicincang, untuk hiasan Perahab lemon, sedia dihidangkan Cara membuat, boleh lihat video Kredit to @foodnetwork

Kuali Trending Hai semua!!!! Tadi admin terjumpa resepi ni.. lama dah tak buat! Jom t

  • 03.11.2017 09:40
  • 0

Hai semua!!!! Tadi admin terjumpa resepi ni.. lama dah tak buat! Jom try!!! Resepi Pulut Tai Tai Pulut Tai Tai BAHAN-BAHAN RICE: * 400gm Pulut Thai, direndam semalaman * 200ml Santan * ¾tsp garam * 5keping Pandan Daun * 15gm Bunga Telang * 25gm Air * 3keping Daun Pisang KAYA: * 3Biji Telur Itik * 240ml Susu Kelapa * 330ml Gula * 1tsp Garam laut * 1tbsp Gula Melaka * 2keping Daun Pandan KAEDAH RICE: 1. Dalam periuk air mendidih, tambahkan bunga sehingga warna biru terang diperolehi, tapiskan dan aimpan air biru. 2. Bilaskan beras pulut dengan air dan ketepikan. 3. Lapikkan sekeping daun pisang di bahagian bawah dulang anda, kemudian masukkan beras pulut. 4. Tuang 100ml santan dan garam kepada beras pulut. Letakkan daun pandan di atas beras pulut dan stim selama 25 minit. 5. Buang daun pandan, campurkan baki santan dan stim selama 20 minit lagi. 6. Letakkan pulut ke dalam 2 dulang berasingan. Tuangkan air biru ke dalam 1 dulang dan campurkan secara rata ke dalam pulut, meratakan pulut ke bawah dengan menggunakan sudu sehingga pulut dimasak secara merata. Stim kedua-dua dulang selama 10 minit lagi. 7. Campurkan nasi putih dan biru ke dalam 1 dulang, dan letakkan dulang kosong di atas beras untuk memampatkannya. Biarkan sejuk selama kira-kira 2 - 3 jam. 8. Potong beras pulut menjadi empat segi, letakkan bahagian atas dengan kaya dan sedia dihidangkan. KAYA PERMUKAAN: 1. Letakkan telur ke dalam mangkuk dan pukul. 2. Untuk mangkuk lain, masukkan santan dan gula, simpan 2 sudu gula untuk kemudiannya. 3. Dalam periuk, cairkan gula pada api yang rendah sehingga ia karamel. 4. Menggunakan penapis, tuangkan campuran santan ke dalam periuk. 5. Simpan kacau dengan pukul sehingga semua gula telah mencair. 6. Tambah daun pandan dan terus kacau selama 20-30 minit sehingga campuran kaya telah menebal menjadi ramuan melekit. Kredit untuk @asianfoodchannel

Kuali Trending Salam semua!!! Haiii!!! Untuk dinner hari ini, admin plan nak masak Na

  • 02.11.2017 14:23
  • 0

Salam semua!!! Haiii!!! Untuk dinner hari ini, admin plan nak masak Nasi Goreng Nenas!!! Yumyum... JOm Try!!!! Bahan-bahan 1/2 biji Nenas 1/2 batang lobak 1/2 batang timun dibuang biji 1/2 cawan jagung 4 ekor udang harimau 2 ulas bawang putih 2 biji telur Sedikit minyak untuk menggoreng 2 mangkuk nasi 1 tbsp kicap 1 tbsp garam 1 tbsp minyak bijan 1 tbsp lada hitam Cara-cara 1. Potong semua sayuran seperti dadu, udang dibuang kulit dan dihiris kecil. 2. Panaskan minyak, tumiskan bawang putih yg dihancurkan, dan masukkan lobak.. kacau rata, dan masukkan pula jagung. 3. Kemudian pecahkan dua biji telur dan gaul rata.. apabila telur sudah masak, masukkan udang yg dihiris tadi. 4. Masukkan juga nenas dan timun. Gaul sehingga rata. 5. Masukkan nasi, kicap, garam, minyak bijan dan lada hitam.. gaul sehingga rata 6. Siap untuk dihidangkan!!! Kredit untuk food recip

Kuali Trending Salam semua!!!! Hari ini admin nak share resepi ringkas tapi mengiurka

  • 02.11.2017 09:44
  • 0

Salam semua!!!! Hari ini admin nak share resepi ringkas tapi mengiurkan.. Jom try!!! Sandwich Telur Dadar dan Kentang 5Biji Kentang saiz sederhana 5Biji Telur Gred sederhana Sebiji Bawang Besar 8keping Cheese 4keping Chicken ham Garam Sekucup rasa Cara-cara 1. Potong dadu kentang dan bawang besar 2. Panaskan minyak, tumiskan kentang dan bawang. Perasakan dengan garam dan kacau selama 10 minit. 3. Setelah kentang empuk, lenyekkan kentang selama 5minit lagi, Ketepikan. 4. Pecahkan semua telur dalam mangkuk dan kacau sehingga kembang rata. 5. Masukkan kentang lenyek tadi ke dalam telur dan gaul rata. 6. Panaskan minyak dalam non stick pan, dan masukkan 1/3 bancuhan telur dan kentang, ratakan. 7. Aturkan 4keping cheese, diikuti 4 keping ham dan kemudian 3keping cheese. 8. Akhir sekali, masukkan lebihan campuran kentang dan telur tadi. Ratakan ke seluruh pan. 9. Masak selama 5 minit dengan api perlahan. Selepas 5 minit, terbalikkan telur dadar tersebut dengan bantuan pinggan. Masak selama 5minit lagi. 10. Siap dihidangkan!

Kuali Trending RESEPI SANDWICH TELOR CHEESE SEDAP DAN MUDAH!!! Resepi sarapan pagi fa

  • 27.10.2017 05:24
  • 0

RESEPI SANDWICH TELOR CHEESE SEDAP DAN MUDAH!!! Resepi sarapan pagi fav anak2, tapi admin pun suka, sedap! Kadang2 admin yg licinkan!! Hahahaha mantap!! Share la... Bahan-bahannya : 5 biji telur ayam ~ rebus dan sejukkan terlebih dahulu 70gm mentega sedikit serbuk lada sulah sedikit serbuk lada hitam kepingan cheese 1 buku roti putih sandwich Cheese hancur *Apa jua jenis yang hancur CARA MENYEDIAKANNYA : 1. hancurkan telur, cheese dan mentega sehingga sebati 2. taburkan serbuk lada sulah dan lada hitam 3. sapukan adunan telur ke atas roti dan letakkan sekeping cheese di atasnya lakukan sehingga habis potong dua/ menyerong. Siap! - Klu nak lagi sedap boleh bakar, tapi klu tak nak pun tak pe.. *bakar di dalam ketuhar selama 5 minit atau keperangan angkat dan hidangkan! *Share dan tag kawan2 Jangan lupa like kuali trending!!!! Kredit to fb SENANGNYA MASAK

Kuali Trending WaaaaahhhhhhDelicious!!!!

  • 12.10.2017 12:17
  • 0

Waaaaahhhhhh Delicious!!!!

Kuali Trending Good evening uolllssssss!!!!!!! Admin mmg lama dh ngidam sotng stim Al

  • 05.10.2017 12:48
  • 0

Good evening uolllssssss!!!!!!! Admin mmg lama dh ngidam sotng stim Ala thai ni... skali jumpe video.. punye la terliur tengok... tp xde resepi.. so admin pon pelan2 la tulis ape resepi dia.. semangat x??? Hahahaha Apelagi! Jom try!!!!! Resepi Sotong Stim Ala Thai Bahan : Sos 15 Tangkai Cili padi 4 Ulai Bawang Putih 3 Tangkai Akar Daun Ketumbar (dibersihkan sepenuhnya) 1 tbsp Gula 1 tbsp Sos ikan 3 biji Limau nipis (jus sahaja) 1/2 biji Limau nipis (isis dipotong dadu) 3 Tangkai daun Ketumbar dihiris halus Sotong Steam 4 Ekor Sotong (saiz sederhana besar) 2 Batang Serai 1 Inci Halia 15 Helai daun Limau nipis Cara : 1. Stimkan sotong diatas semua bahan 2. Tumbuk cili padi, bawang putih, akar daun ketumbar sehingga hancur. 3. Campurkan dengan semua bahan yang lain. 4. Siramkan sos ke atas sotong yang telah di stim 5. Hidangkan Credit to @chumnan101

Kuali Trending Hai semua!!!!! Bukak2 FB td nmpk resepi ni dar AFC... nampak yummmyyyy

  • 05.10.2017 04:56
  • 0

Hai semua!!!!! Bukak2 FB td nmpk resepi ni dar AFC... nampak yummmyyyyy... Jom try!!! Resepi Cheesebake Nasi Kari Hijau BAHAN-BAHAN 2 sudu mentega 2 sudu tepung biasa 3 sudu kecil pes kari hijau 200 mililiter santan 2½ cawan masak nasi Jepun 200 gram daging cincang ½ cawan Kacang Hijau 2 ulas Bawang putih, cincang halus 1 sudu Sos ikan 2 Telur 1 cawan keju Mozzarella parut KAEDAH 1. Panaskan oven ke 200C 2. Tambah 1 sudu besar minyak masak ke kuali besar di atas api yang besar, dan goreng daging cincang sehingga dimasak. Masukkan bawang putih dan kacang kemudian tumiskan, kemudian kacau bersama sos ikan. Ketepikan 3. Dalam kuali yang sama, cairkan mentega di atas api sederhana dan tambah tepung kosong. Kacau bersama tepung sehingga pekat. Masukkan pes kari hijau dan goreng sehingga harum. 4. Tuangkan dalam santan dan gaul sehingga pekat. Masukkan campuran daging lembu dan kacang yang dicincang kepada sos kari 5. Masukkan nasi ke dalam campuran kari dan kacau sehingga rata. Keluarkan dari api. Rasa dan perasakan dengan garam jika perlu 6. Sapukan Mentega dalam dua bekas individu. Letakkan nasi ke dalam bekas, mewujudkan telaga kecil di tengah 7. Tabur keju parut di atas nasi, biarkan hos kosong 8. Pecahkan satu telur ke dalam setiap telaga. Bakar selama 15-20 minit, sehingga telur hanya dimasak, tetapi kuning telur masih berair Kredit to @asianfoodchannel

Kuali Trending Hai smue!!!! Kat opis tadi, ade kawan admin bg rasa sira pisang, resep

  • 03.10.2017 17:53
  • 0

Hai smue!!!! Kat opis tadi, ade kawan admin bg rasa sira pisang, resepi org kelantan katenye.. Ya Allah... sedap amat... so besungguh la admin cr resepi ni.. skali jumpe!!! Tq @masakwithpassion.. Jom try!!! Sira pisang batu Bahan2 Pisang Gula Garam Perwarna kuning Bunga cengkih Daun pandan Caranya: Boleh lihat di video ya Kredit Video Dan Resepi : @masakwithpassion

Kuali Trending Hi smue!!! Makan ape dinner ni?? Jom masak kuey tiew kungfu!!!! KUEY T

  • 02.10.2017 13:34
  • 0

Hi smue!!! Makan ape dinner ni?? Jom masak kuey tiew kungfu!!!! KUEY TEOW KUNGFU Resepi: - 1 bungkus kuey tiaw (dibahagi tiga/empat) - 2- 3 biji telur - 1 sk serbuk lada putih - 3 ulas bawang putih - 1 bahagian dada ayam - 3 ekor sotong - 5-6 ekor udang - 1/2 cawan lobak merah - 1 mangkuk sawi - 4 biji anak jagung - 1 sb serbuk lada putih - 1/2 kiub ayam - 400 - 500ml air - 2 sb tepung jagung - 2 sb sos tiram - 2 sk garam Cara-cara Sila lihat video Credit to @limaunipisofficial